Engelli Araç Alımı Şartları Nelerdir 2020

Engelli raporu bulunan bireylerin otomobil alımı yapması için aranan şartlar, gerekli evraklar ve engellerini beyan eden belgeler nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.
Ülkemizde engelli olan vatandaşlarımıza bir çok kurumda belirli oranlarda indirimlerden faydalanırken, Otomobil almak istediklerinde engelli raporlarının yüzdelik oranına göre ÖTV dediğimi özel tüketim vergisinden muaf olarak araç satın alabiliyorlar.
Sayfa İçeriği
Engelli Otomobil Alımı İçin Şartlar 2020
Engelli bireylerin 2020 Ötv indirimli Otomobil satın almaları için en az % 40 veya % 90 engelli raporunun bulunması şartı aranmaktadır. Engelli olan vatandaşlarımızın hayatlarını daha kolay devam ettirmeleri adına devletimiz tarafından desteklenen bu uygulama ile Otomobilin markasına bakılmaksızın her yıl güncellenen araç bedeli ÖTV tutarını takip ederek satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Engelli Raporu İle Araç Alımı Şartları
- En az % 40 oranında engelli raporunun bulunması
- 2020 yılı için belirlenen araç 303.200 TL rakamını aşmaması.
- Ötv indiriminden faydalanabilmek için Engelli raporunun alınmış olması
Engelli vatandaşlarımızın ÖTV den indirimli olarak araç satın alabilmeleri için engelli yüzlelik oranlarına göre araç tadilatı zorunluluğu aranmaktadır. Buna göre % 90 engelli raporu bulunan bir birey, yatağa bağlı ve sedye ve tekerlekli sandalyeyi sürekli olarak kullanıyor ise alım yapmak istediği araçlarda tadilat zorunluluğu bulunmaktadır.
Yüzde 90 üzerinde olup, sedye ve yatağa bağımlı olmaması durumunda engelli bireyin aracında herhagi bir tadilat zorunluluğu aranmamaktadır.
Engellikik Derecesi %90 Altı Olan Şahıslar Nasıl Araç Alır
Bu şahıslar araçlarını satın alabilmek için öncelikle mevzuatta bulunan şartlara uygun olmaları gerekmektedir. Ayrıca aracı kullanmak isteyen bireylerin engelli durumuna göre taşıtı uygun hale getirme zorunluluğu aranmaktadır. Engelli olan kişilerin yüzde 90 raporun olması durumunda sebeplerine bakılmaksızın, ÖTV muafiyetinden faydalanarak indirimli araç satın alabilirler.
- Engelli olan kişinin 18 Yaş Altında Olması durumunda: Anne ve babaları muvafakat belgesi imzalamak zorundadırlar.
- 18 yaş üzeri Zihinsel engeli olmayan kişiler: 18 yaş üzerinde olup, herhangi bir zihinsel engeli olmaması durumunda, birey kendi adına işlem yapma hakkına sahiptir.
- 18 yaşında zihinsel engeli olan kişiler: Zihinsel engelli olmasından dolayı vasi kararının şart olduğunu belirtmek isterim.
- Boşanma durumunda: 18 yaş altı olan engelli bireyin, Anne ve Babasının boşanmaları durumunda, velayet kimde ise o kişi işlemleri yürütebilir.
Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV Uygulaması 2020
Engelli olan vatandaşlarımız engellilik durumlarına göre almak istedikleri araçlar üzerinde tadilat zorunluluğu aranmaktadır. Buna göre %90 ve üzeri engeli bulunan, sedye ve yatağa bağımlı olan kişiler için taşıtın özel olarak tadilat olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Taşıtta Tadilat Aranmayan ÖTV Uygulaması 2020
Yüzde 90 altında engeli bulunan şahısların araç kullanmalarında herhangi bir engeli bulunmaması durumunda araçlarına herhangi bir tadilat yaptırma zorunluluğu aranmamaktadır.
Engelli Raporu Araç Alım Hakları Nelerdir 2020
Engelli bireyler araç satın alımında sadece ÖTV muafiyetinden faydalanmaz. Bunun yanı sıra otoparklar,mtv muafiyeti, ve buna benzer bir çok imkandan faydalanabilirler.
- Motorlu Taşıt Verisi (MTV) Muafiyeti: Engelli raporu olan bireyler satın almış oldukları araçlarına yıllık motorlu taşıt vergisi ödemezler. Bu vergi türünden muaf olurlar.
- Otoparklar: Özel kurumlar, Avm’ler ve bir çok kamu alanlarında Engelli park yerleri bulunmaktadır bu alanlardan faydalanabilirler.
- İSPARK: Engelli raporu bulunan vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden İspark alanlarını kullanabilirler.
Engelli Mtv Muafiyeti 2020
Engelli olan bireylerin ÖTV muafiyeti bulunması gibi, motorlu taşıtlar vergisi muafiyeti de bulunmaktadır. Fakat araçlarının vergi dairesine bildirmeleri ve orada plaka sorgulatarak engelli olarak görünüp görünmediğini incelemeleri gerekmekte. Aracınız vergi dairesi sistemlerinde engelli taşıtı olarak görünmemesi durumunda tarafınıza motorlu taşıt vergisi gönderilecektir. Motorlu taşıt vergisi için mağduriyet yaşamamanız adına aşağıdaki evrakları tamamlayıp ikamet ettiğiniz vergi dairesine teslim ederek MTV’den muaf olma hakkınızı kullanabilirsiniz.
Engelli Mtv Muafiyeti Evrakları 2020
- Araç ruhsatı fotokobisi
- Araç alımı esnasında kullanılan raporun fotokobisi
- Aracınızın uygunluk belgesi fotokopisi
- Aracınızda herhangi bir tadilat veya özel donanım var ise bunların belgesi
Engelli Araç İndirimi Hesaplama 2020
Engelli bireylerin araç alımlarında taban fiyat her yıl güncellenmektedir. 2020 yılı için engelli taban fiyat tüm vergiler dahil olmak üzere 303 bin 200 TL yi aşmaması gerekmektedir.
Araç alımı yapacağınızda aracın ilk önce ham fiyatı göz önünde bulundurulur. Daha sonra Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanıp kdv eklenerek toplanır ve araca ödeyeceğiniz toplam miktar hesaplanmış olur.
Örnek Hesaplama:
Almak istediğimiz aracın ham fiyatı: 100.000 TL olsun.
ÖTV Bedeli: 50.000 TL <–< Ötv %50 olarak hesaplanmıştır.
Ham fiyat + Ötv: 150.000 TL
KDV: 27.000 TL
Yukarıdaki hesaplamayı göz önünde bulundurduğumuzda aracın tüm vergiler dahil fiyatı 177.000 TL olacaktır. Engelli bireylerimiz bu aracı satın almak istediğinde ise, ÖTV tutarı olan 50.000 TL yi çıkardığımızda, 127.000 TL ye bu aracı satın alabilirler.
Engelli Araçlar Kaç Yıl Sonra Satılabilir 2020
Engelli araç alımı yapan bireylerin araç satımı ve haklarını bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Muafiyet uygulanmış bir araç satışı kaç yıl sonra satışı yapılabilir ve hangi araçlar izin almadan satılamaz.
- İthal Edilen tertibatlı otomobiller: Bu tür otomobil satın alan engelli bireyler araç satışını yapabilmesi için öncelikle, Gümrük Müdürlüğünün onayını alması gerekmektedir.
- Özel olarak ithal edilmeyen otomobiller: Özel tertibat kullanılmamış olan bu araçları satışını yapmak için 5 yıl süre ile beklenmesi gerekmektedir. Beş yıl beklenmemesi durumunda ise engelli bireyin faydalanmış olduğu ÖTV muafiyet tutarını ödemesi şartı aranmaktadır.