İpek Böceği Yetiştirmek

Dünyada yaklaşık olarak 15 ülkede İpek Böceği yetiştiriciliği yapılırken, Türkiye de henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. İpeğin ne olduğunu bir çoğumuz biliyor olsak da, İpetek böceği yetiştirmenin nasıl olduğunu bir çok kişinin bilmediğini düşünüyorum.
Sayfa İçeriği
İpek Böceği Nedir?
İpek böcekleri genellikle yumurtalarını dut yapraklarının üzerlerine bırakırlar. Yumurtalarını bıraktıktan sonra ölen ipek böcekleri, Renga, renk kelebeklerin tırtılları olan bu canlılar, gelişimlerini tamamladıktan sonra kozalarını örmeye başlarlar. Günümüzde en pahalı olan İpek tekstilini oluşturan bu canlılar son zamanlarda bir çok yetişrici tarafından ilgi görmektedir.
İpek Böceği Yetiştirmek İçin Uygun Ortam Nasıl Sağlanır
İpek böceği yetişmek için öncelikle uygun ortamın hazırlanması gerekmektedir. Uygun ortamı hazırlamak daha fazla böceğin sağlıklı yaşamasını ve hasat almanıza katkı sağlayacaktır. İlk önce böcek yetiştiriciliği yapmak istediğiniz yeri belirlemelisiniz. Daha sonra bu mekana dışarıdan herhangi bir haşerinin girişine izin verilmeyecek şekilde onarımını yapmalısınız. Örneğin; Kuş, fare, karınca ve benzeri hayvanların İpek Böceği yetiştirmek istediğiniz mekandan uzak tutulması gerekmektedir. Bunun için gerekli önemleri almalısınız.
İpek böceği yetişriciliği yapacağınız mekanın onarım işlerleri bittiğinde, o bölgenin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Dezenfektan maddesi olarak bilinen ve yaygın olarak kullanılan formaldehit ile ortamın temizliğini yapabilirsiniz. Kullandığınız su miktarına göre %3 lük kısmına formaldehit ekleyebilirsiniz.
UYARI: Dezenfeksiyonu kapalı bir mekanda yapacağınız için zehirlenme olasılığınız yüksektir. Bu yüzden bu işlemi yapmadan önce Kesinlikle maske kullanmalısınız.
Dezenfeksiyon işleminini yaparken ortamın 25 oC derece olması gerektiğini ve sonrasında 24 saat boyunca kapalı kalıp, bu sürenin dolmasının ardından mekanın camları ve kapıları açılarak havalandırılması gerekmektedir.
İpek Böceği Yetiştirmek
Sizlerde ipek böceği yetiştirmek istiyorsanız bunun için, KOZABİRLİK’den yumurta temini yapmanız gerekmektedir. Kozabirlik resmi internet sayfası üzerinden iletişim sayfalarına ulaşım sağlayabilir. Ayrıca yetiştiricilik hakkında aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
İpekböceği yumurtaları kozabilirlik tarafından yetiştiricilerine hayvancılık destekleme kapsamında ücretsiz olarak verilmektedir. İpek böceği yetiştirmek üzere verilen yumurtaların kulukça dönemlerini dikkate almanız gerekmektetir. Buna göre; Yumurtarlar ilk 1 hafta 6 ile 7 gün arası sürekli olarak karanlıkta durması gerekmektedir. 1 Haftadan sonraki süreçte ise 18 saat ışık, 6 saat karanlıkta duracak şekilde ayarlanmalıdır. Bu uygulamayı yapmanının en kolay yolu ise gece 04:00 da ışıkları açarak saat 22:00 da kapatmanız yeterli olacaktır.
İpek böceklerinin yumurtalarının renklerinin ağarması ile birlikte, yumurtaların üzerlerine 1mm2 örgülü tül serip, daha sonra çıkan İpek böceklerinin dağalmalarını önlemek için pelür kağıtla üzerleri örtülmelidir. İpek böceklerinin çıkışı 11. gün erken saatlerde başlar ve üreticilerine teslim edilir.
İpek böceği yetiştirmek isteyen kişilerin en geç 20 Nisan tarihine kadar, Kozabirliğe, Kooperatiflere, Tarım İlçe Müdürlüklerine bildirmeniz gerekmektedir.
İpek Böceği Nasıl Beslenir?
İpek böceklerinin sağlıklı olabilmeleri için onlara uygun ortamın hazırlanması birinci kurulanız olmalıdır. Ortam sıcaklığı, içerinin nem derecesi en önemli husulardan biridir. İpek böceklerinin yaşamını sürdürmeleri için tek ihtiyaç duyduları besin Dut yapraklarıdır.
İpek böceklerinin yaşlarına göre Dut yapraklarının doğramanız ve yaprakların ise yumuşak olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. İpek böceklerinin beslenmesi ve gelişimin desteklenmesi açısından dut yaparaklarının kalitesi oldukça büyük önem arz etmektedir. Tozlu, solgun, rengi değişmiş, sert dut yaprakları böcekleri beslemek için uygun değildir.
İpek Böceklerinin Yaşlarına Göre Beslenme
İpek böceklerini beslemeden önce yaşını göz önünde bulundurmalıyız. Örneğin; Bir bebek ilk altı ay nasıl Anne sütü ile beslenmesi gerekiyorsa, ipek böceklerinin beslenmeside yaşına göre yapılmalıdır.
- 3 Yaşa Kadar İpek Böceklerinin Beslenmesi: 3 Yaşına kadar olan ipek böcekleri henüz bebek olduğundan , dut yaprakları kıyma haline getirilerek verilir.
- 4 yaşına girmiş olan ipek böcekleri: Dört yaşına girmiş bir ipek böceğiniz var ise ufak dut yaprakları veya küçük dalları vererek besleyebilirsiniz.
- 5 Yaşında olan İpek Böceği; Beş yaşında olan bir ipek böceği artık yetişkin sayılmaktadır. Bu yüzden dut dallarını direk vererek besleyebilirsiniz.
İpek Böcekleri Yemlemesi Nasıl Yapılır?
İpek böceklerinin günlük yemleme miktarı ortamın sıcaklığı, nem oranı ve böceklerin büyüme dönemlerine göre değişiklik gösterebilir. Günde 4 ila 5 kez yemleme yapılabilir. Fazla yaprak verilmesi sonucunda küneyi fazlalaştırmış olursunuz. Buda böceklerinizin hastalanmasına neden olacaktır. Az yaprak verilmesi durumunda ise, böceklerinizin gelişimi yavaşlar ve zayıf düşür. İki durumda da, böcekleriniz hastalığa yenik düşmüş olacaktır. Bu yüzden yemleme ölçünüzü eşit miktarlarda vermeniz gerekmektedir.
İpek Böceği Ortam Sıcaklığı Kaç Olmalı?
En çok merak edilen soruların başında yer alsada, İpek böceklerinin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için hayati önem taşımaktadır. Oda sıcaklığı ipek böceğinin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Fakat İpek böceği yetiştiriciliği yapan kişiler unutmamalıdırki, ortam sıcaklığı 20 derecenin altında, 30 derecenin ise üzerinde olması böcekler için oldukça zararlıdır. Ortalama sıcaklık ise 26 derecedir
- 3 yaşına kadar olan İpek Böcekleri için ortam Sıcaklığı 26 ila 28 derece olmalıdır.
- 4 ve 5 yaşlarında olan ipek böcekleri için ise, ortam sıcaklığının 23 ile 24 derece arasında olması gerekmektedir.
İpek böceklerinin bulundukları ortam ısısının yüksek olması sonucunda; Böceklerin hayatı fonksiyonları hızlanır ve böcek büyüme gösterir. Bu durum ise larva periyodunun kısılmasına neden olur. Ortam sıcaklığının düşük olması ise, böceklerin zayıf kalması neden olur ve bağışıklıkları düşer. Bunun sonucunda ise böcekler hastalıklara karşı zayıf düşerler.
İpek Böceği Ortamın Nem Derecesi
İpek böcekleri için ortam sıcaklığı her ne kadar hayatı önem taşıyor olsada, ortamdaki nem derecesininde bir o kadar öneminin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Nem ipek böceklerinin gelişiminden tutunda, koza verimi ve kalitesine kadar önemli bir rol oynamaktadır.
- 3 yaşa kadar İpek Böceği Nem oranı: %80 ila 85 Arasında
- 4 İla 5 yaşında olan ipek böcekleri için nem oranı: % 70 ile 75 arasında olmalıdır.
Ortamın Çok kuru olması: İpek böceklerini yetiştirdiğini ortamın çok kuru olması sonucunda yapraklar solar ve kurumaya başlar. Bu durum ise İpek böceklerinin beslenme yataklarında bir çok hastalığa davet çıkarır. İpek böcekleri ortamlarında mutlakas ısı ölçer ve nem ölçerleri bulundurmanız gerekmektedir. Dijital dereceler bulundurursanız odanın nem ve sıcaklık değerlerini ayarlamak daha kolay olacaktır.
Havalandırma: İpek böcekleri yetiştiriciliği için bir çok önemli husus yer almaktadır. Bunları tek tek ayrıntılarına kadar sizleri bilgilendirmeye çalıştır. Ortamın havalandırılması da diğer etkenler kadar önemlidir. Ortamın sıcaklığını artırmak veya aynı derece tutmak için ısıtıcı veya soba yakmamız gerekmektedir. Bu durumda ortamda bulunan temiz hava kirlenecektir. Bunun yanı sıra ipek böceklerinin soluması ile birlikte bulundukları ortama sürekli olarak karbondioksit yayarlar. Böceklerin temiz hava alabilmekeri için 2 saatte bir ortamın havalandırılması gerekmektedir.
Işık: İpek böcekleri direkt üzerlerini aydınlatan ışıkları sevmezler. Bu yüzden loş ortamlar onların için en sağlıklı yerlerdir. Özellikle güneş ışıkları İpek böceklerini son derece rahatsız ederler. Bu durumu önlemek için camlara tül veya ince kağıtlar kullanabilirsiniz. Gece yemlemelerin de böceklerin yemlerine ulaşabilmeleri için ışığın açık bırakılması gerektiğini belirtmek isterim.
İpek Böceği Küne Temizleme İşlemi: İpek böceklerinin beslenme yatağı olarak adlandırdığımız dut yaprakları üzerinde böceklerin dışkılama işlemi ve deri döküntülerinin temizlenmesine küne temizleme işlemi denir. Küne temizleme ipek böcekleri için oldukça önemlidir. Beslenme yerleri temiz olmadığında bakteri artacağından hayatları tehlikeye girmektedir. bu yüzden her uykudan sonra temizleme yapılmalıdır. 4 yaşında olan ipek böcekleri için beslenme yataklarındaki küne çoğalması ile birlikte temizleme yapmalısınız. 5 Yaş ve üzeri olan ipek böcekleri için iki günde bir küne temizliği yapılmaktadır.
Besleme Yapmadan Önce Eller Yıkanmalı: İpek böceklerinizi beslemeden önce ellerinizin temizliği son derece önemlidir. Bu yüzden besleme yapmadan önce eller sabunla yıkanmalıdır.
İpek Böceği Yetiştiriciliği Kazancı
İpek böceği yetiştiriciliğinde kazanç yetiştirdiğiniz böcek ve metrekareye göre değişmektedir. İpek kozalarının kg 40 45 TL civarında satılmaktadır. 200 kg hasat olduğunuzu varsayalım 9.000 TL civarında kazanç elde etmiş olursunuz.