Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi

Kredi başvuru esnasında bankalar müşterilerinden kefil isteyebilir. Bu yazımızda kefil olan kişinin sorumlukları nelerdir? Kefil olmasından dolayı herhangi bir yaptırım uygulanır mı detaylara yer vereceğiz. Devlet bankaları ve özel bankalar olmak üzere, ihtiyacınız doğrultusunda kredi başvuru yaptığınızda banka sizin geçmiş 5 yıl içerisindeki ödeme durumunuzu inceleme altına alır. Ayrıca adınıza açılan icra takibi var mı yok mu bunun araştırılması yapılır. Son olarak kredi skor puanınız incelenir ve banka uygun bulduğu taktirde ön onay verir.
Bütün bu işlemlerin ardından, banka müşterilerine kredi vermek için memur, emekli veya esnaf kefili isteyebilir. Bu gibi durumlarda sicili temiz olan bir kefil bulmak kredinizin hızlı bir şekilde onaylanmasına fayda sağlayacaktır.
Sayfa İçeriği
Kredi Kefili Nedir
Kefil olmak bazen basit bir olay gibi görünüyor olsa da yasal sorumluluklarının olduğunu hatırlatmak isterim. Bir yakınınız kredi başvuru yapmak istediğinde banka kendisinden kefil istediğinde sizlerden kefil olmanız isteyecektir. Bu gibi durumlarda her ne kadar hayır cevabı vermek isteseniz de bazen kırmak istemediğinizden kefil olmayı kabul ederiz. Bırakın eşi, dostu, akrabanızı, bazen kırmak istemediğiniz bir dostunuza dahi kefil olabiliyorsunuz.
Kefil olmak bir çok yasal sorumluluk gerektirdiğini belirtmek isterim. Bir kişiye kefil olunduğunda o kişinin banka kredisini ödememesi durumunda ilk olarak kefil olan kişinin mal varlığı büyük risk taşıyacaktır. Bankalar genelde belli bir maaşı olan resmi kurumlarda çalışan kişileri kefil olarak kabul ederler. Bunun nedeni ise kredi kullanımı yapan kişi ödeme yapmadığında gerekli olan kredi borcunu kefil olan kişiden almak olacaktır.
Kefil Olan Kişi Borcu Ödemezse Ne Olur?
Öncelikle herkese kefil olunmayacağını ve kredi başvurusu yapan kişi kadar ( kefil olan kişinin de sorumluluk ) altına girdiğini bilmeliyiz. Bankadan ihtiyacı doğrultusunda kredi çeken şahıs ödemelerini düzenli ödemediği taktirde kişinin var ise mal varlığına yok ise kefil olan kişinin borcu ödemesi için bankadan bildiri gönderilir. Kredi kullanımında kefil olan şahıs ise kredi borcunu ödemek zorunda kalacaktır.
Kefil olan kişiler banka borçlarını ödememesi durumunda ise üzerlerine kayıtlı olan mal varlığına haciz işlemi uygulanabilir.
Herhangi bir kredi türüne kefil olan şahıslara bankalar tarafından kefil sözleşmesi imzalatılır. Bu sözleşmede ise kredi kullanan kişinin borcunu ödememesi durumunda kefil olan kişiden borcun tahsil edileceği açık açık belirtilmiştir.
Kredi Kullanan Kişi Ölürse Kefil Mi Öder
Kefil olmanın büyük bir sorumluluk olduğunu yazımızda birden fazla kez belirmiş bulunmaktayız. Her ne kadar güvendiğimiz kişilerin kefillik talebini geri çeviremiyor olsak da, kredi başvuru yapan kişinin kredi vadesi boyunca sizlerin de büyük bir sorumluluk taşıdığını unutmamalıyız. Kredi kullanımı yapan kişi ödemelerini düzenli yaptığı sürece kefilin sorun yaşaması imkansızdır. Fakat kredi kullanan bireyin hayatını kaybetmesi sonucunda kefil olan kişilere borcun kaldığı durumlar olmuştur.
Bankalar özel müşterilerine ihtiyaçları doğrultusunda kredi kullandırıyor olsa da, kendilerini her durum da garantiye almak ister. Yani kredi kullanan kişinin ölümü durumunda kredinin kimler ve nasıl ödeneceğinin hesabını yaparlar. Bu yüzden banka kredi kullanım esnasında hayat sigortasını zorunlu kılmıştır.
Kredi başvuru sonucunda ön onay alınan müşteri, bankanın istemiş olduğu evrakları ileterek başvurusuna devam edebilir. Daha sonra hayat sigortası yapıldığında kendisine geçmiş yıllarda herhangi bir ameliyatının olup olunmadığı gibi sorular yöneltilir. Ayrıca kronik bir rahatsızlığının olup olmadı hakkında bilgi alınır. Bu bilgiler tamamen kredi başvuru yapan kişinin vermiş olduğu cevaplar neticesinde doldurulduğu için bir nevi kişi kendi poliçesini kendi oluşturmuş olur.
Buraya kadar her şey normal. Kredi kullanan bireyin vefat durumunda ise hayat sigortası poliçesi detayları incelenir ve sigorta uygun görmesi durumunda kalan tutarı bankaya öder. Fakat kredi kullanan kişi hayat sigortası poliçesi yapıldığında yanlış beyanda bulunursa, sigorta şirketi kredi borcu için ödeme yapmaz. Bu gibi durumlar da ise banka borcun kalan tutarını kefil olan kişiden tahsil etmek isteyecektir.
Kefil Olma Şartları Nelerdir?
Kefil olmadan önce nasıl bir sorumluluk altına girdiğinizi araştırmak faydanıza olacaktır. Asıl borçlu kredi borcuna ödeme yapmadığında banka kefil ile muhatap olmaya başlar. Kefil olduğunuzda bankada imzalamış olduğunuz sözleşmede asıl borç sahibinin borcunu ödememesi durumunda borcu kendinizin ödeyeceğini taahhüt etmiş olursunuz.
Bankalar her kişiyi kefil olarak kabul etmezler. Bir kişinin kefil olabilmesi için öncelikle 18 yaşını doldurması, daha sonra sabit bir kazanç elde etmesi gerekmektedir. Ayrıca kefil olacak kişinin bankalarda gecikmeli borçları veya kredi kartları var ise, bu durum kredi notunu etkileyeceği için banka ilgili kişiyi kefil olarak kabul etmeyebilir.
Kefil Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
Aslında kefil olmanın bir nevi kendi adınıza kredi çekmeden farklı bir yanı yoktur. Neticesinde kredi sorumluluğunu asıl kişi ile birlikte üstlenmiş olursunuz. Kredi kullanımı yapan kişinin ödememe durumunda banka ile muhatap olacağınızı ve borcun tarafınızca ödenmesini isteneceğini bilmeniz gerekmektedir.
Sonuç Olarak; Her ne pahasına olursa olsun en yakın arkadaşınız veya akrabanız olsa da, kefil olmanızı önermem. Dünya hali derler ya hani, neticede insan oğlu bir nefes bugün var yarın yok. Bu yüzden kefillik yapacağınız kişi bu borcu yüzde yüz öder diye düşünseniz bile, kişinin vefaati durumunda borcun size kalacağını unutmayınız.