Devlet Destek Kredileri | Devlet Hibe Destekleri 2018

Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Süreci

Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Süreci

Kredi kartı yasal takip süreci nasıl başlar? Ülkemizde milyonlarca kişi kredi kartını aktif olarak kullanmaya devam ederken, bir taraftan ise yasal takip süreci ile mağdur olan yüz binlerce vatandaşımızı görmemiz mümkün. Kredi kartı kullanımının doğru yapılması sonucunda bizlere bir çok katkı sağlıyor olsa da, yanlış bir kredi kullanımı ise icralık olmaya kadar götürebiliyor.

Kredi Kartı Yasal Takip Nasıl Başlar

Günümüzde bir çok insan kredi kartını gerek alışveriş gerek ise acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak adına kullanmaktadır. Kredi kartı harcamaları, bankaların müşterilerinin kartına tanımlamış olduğu limit üzerinden yapılırken, kredi kartı üzerinden yapılan harcama tutarı ise bir sonraki ay ekstresi olarak müşteriye mail olarak veya posta yolu ile iletilmektedir. Kredi kartı ekstre tutarı üzerinde yazan borç miktarının son ödeme tarihine kadar ödememeniz durumunda, kart borcunuz gecikmeye girer ve bankanın belirlemiş olduğu faiz oranı üzerinden günlük faiz işlemeye devam eder.

Yasal Takip Süreci

Kredi kartının yasal takip sürecinin başlatılması için bazı şartlar yer almaktadır. Bu şartlar arasında ise kredi kartı borcu için 90 gün ödeme yapılmaması yeterlidir. Kredi kartınızın borcunuzun asgari veya tamamına ödeme yapmamanız durumunda 31. gün tarafınıza banka tarafından borcu ödemeniz ile ilgili ihtar gönderilir. Tarafınıza gönderilen ihtar sonrasında borcu ödemek istediğiniz de ise; 31 günlük gecikme faizi, kredi kartı borcu ve ihtar ücretini ödemek durumunda kalırsınız.

Kredi kartı borcunuzu 90 gün süre içerisinde ödeme yapılmadığı taktirde ise banka yasal takip sürecini başlatacaktır. Yasal takip başlaması sonucunda icra gelebileceği gibi mahkeme masraflarının da tarafınızdan tahsil edileceğinizi de bilmenizi isterim.

Uyarı !!!: Covid-19 Virüs salgını nedeni ile BDDK’nın yapmış olduğu açıklama sonucunda kredi, kredi kartı gibi gecikmeye giren borçlar için bankalar yasal takip süreçlerini 90 gün yerine 180 güne çıkarılmıştır. Yasal takip sürecinin 180 güne ertelenme süreci 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerlidir.

Kredi Kartı Borcu İhtarname Süresi

Kredi kartı borçlarının ödenmemesi durumunda banka, müşterilerine noter aracılığı ile borcun ödenmesi için ihtarname göndermektedir. İhtarname gönderme süreci her bankaya göre değişkenlik gösteriyor olsa da, kredi kartı borcunun ödeme gününden sonraki 1 ay içerisinde ödenmemesi durumunda ihtarname gönderilmektedir.

Örneğin; 500 Tl kredi kartı borcunuz var. Son ödeme tarihi 20.04.2020 olduğunu düşünürsek, 20.05.2020 tarihinden sonra banka tarafınıza ihtarname gönderebilmektedir. Bu süreç 90 günü aşması durumunda ise yasal takip başlatılacaktır.

Kredi Kartı İhtarname Ücreti

Bankalar kredi kartı borçlarını ödemeyen müşterileri için ilk 30 gün sonrasında noter aracılığı ile ihtar göndermektedir. Borçlarını ödemeleri için göndermiş oldukları ihtarname ücretinin ise 60 TL olduğunu ve bu tutarın banka müşterisi tarafından ödenmesi gerektiğini biliyor muydunuz?

Bu duruma bakıldığında kredi kartı borcuna ödeme yapılmaması bizlere ek bir masraf çıkardığı gibi, içinden çıkılmaz bir hal aldığını görebiliriz.

Yasal Takip Nasıl Durdurulur?

Kredi kartı kullanımı yapmış olduğunuz ilgili banka sizlere yasal takip başlatması durumunda merkez bankası tarafından kara listeye alırsınız. Bu durum ise kredi skor puanını olumsuz etkiyebileceği gibi, banka siciliniz de bozulacaktır. Tarafınıza başlatılmış olan yasal takip sürecini durdurmanın bir tek yolu kart borcunu ödemekten geçiyor. Tek seferde bu borcu ödeme gücünüz bulunmuyor ise, banka avukatları ile görüşüp kredi kartı borcunuzu taksitlendirme yapabilirsiniz.

Kredi kartı borcunuz için taksitlendirme yapılması kesin olmamakla birlikte banka insiyatifinde olduğunu belirtmek isterim.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.