Kredi Notu Nasıl Yükselir

Kredi başvurusu için önemli rol oynayan Kredi Notu Nasıl Yükselir konu başlığımızın detaylarından bahsedeceğiz. Her türlü ihtiyaçlarımız için bankalardan kredi çekebiliriz. Araç, ihtiyaç ve konut gibi bir çok kredi türüne başvuru yapabilirken kredi işlemlerini başlattığınız andan itibaren kredi notunuzun yüksek olup olmadığını kontrol edilir.
Örneğin; A bankasına ihtiyaç doğrultusunda kredi başvuru yaptınız diyelim. Şube veya İnternet üzerinden yapacağınız tüm başvurular aynı şekilde değerlendirilmektedir. Çekmek istediğiniz kredi miktarı göz önünde bulundurur ve bankalardaki ödeme alışkanlıklarınızın raporuna bakılır. Kredi kayıt bürolarının tutmuş olduğu raporlar sizin bankalar ile bu zamana kadar yapmış olduğunuz ödemeler ve gecikmelerin raporudur. Şimdi gelelim kredi notu yükseltmek için neler yaparız bunlardan bahsedelim.
Sayfa İçeriği
Kredi Notumu Nasıl Yükseltirim
Son zamanlarda tarafımıza yöneltilen soruların başında yer alan Kredi notu nasıl yükselir, kredi notu yükseltmek için neler yapmalıyız gibi sorularınıza cevap verecek olursak; Kazancınız ne olursa olsun bankalara gelirinizi beyan edemediğiniz sürece kredi notu puan durumunda güncelleme olmaz. Örneğin; 5000 TL kazancım fakat bunu bir iş yerinde veya kendi işletmem üzerinden kazanmıyorum. Serbest kazanç olarak elde ettiğim bu tutarı banka garanti bir gelir gözüyle bakmadığı için kredi notunuzun yükselmesinde faydası olmayacaktır. Kredi notunuzun oluşumu ise kredi kartı kullanımı, çekmiş olduğunuz kredinin düzenli ödemeleri, aylık kredi başvuru süreniz, kefil olduğunu kredi hesapları gibi bir çok faktör, kredi puanınızı önemli derecede etkileyebilir.
Aslında kredi notunu yükseltmek kişinin kendi elinde olan bir şeydir. İlk defa kredi kartı kullanımı yapan bireyler dönem borçlarını düzenli olarak ödediğinde kredi notu oluşmaya başlar ve adım adım yükselme eğilim gösterir. Sizlere tavsiyem mutlaka kontrolünü sağlayabildiğiniz bir kredi kartı almanız olacaktır. Örneğin; Özel bir şirkette çalışıyorsunuz ve aylık 3000 TL civarında maaş alıyorsunuz. 1000 TL civarında kredi kartı kullanmaya başladınız. Otomatik fatura ödemeleri, market alışverişi, kıyafet gibi bir çok harcamalarınızı bu kart üzerinden yapabilirsiniz. Bu durum ise bankaların gözünde düzenli kredi kartı kullanımı olarak nitelendirilir. Kredi kartı borcunuzun tamamına ödeme yapamadığınız taktirde asgari tutarını ödemeye özen gösteriniz.
Kredi Notunu Yükselten Faktörler
- Kredi Kartı Borçları Ödeme Alışkanlıkları: Aktif olarak kullanmış olduğunuz kredi kartınıza ait dönem borcunuzun tamamını ödemeniz gerekmektedir. Dönem borcu kesim tarihinden sonra ödeme yapmak için yaklaşık 10 gün süreniz vardır. Bu süre içerisinde kredi kartınızın borcu 10 TL olsa dahi ödeme yapmalısınız. Yaptığınız bu ödemeler kredi notunuzun yükselmesinde önemli rol oynayacaktır. Fakat ödeme yapmadığınız taktirde kredi puanınızı olumsuz yönde etkileyecektir.
- Banka Kredileri Ödeme Düzeni: Bankalara ait kullanmış olduğunuz taşıt, ihtiyaç, konut gibi kredilerinizin son ödeme tarihi geldiğinde mutkala ödeme yapmalısınız. Burada dikakte almanız gereken husus ise kredi kartında asgari ödeme yapıldığında sizlerin kredi notunuzu etkilemez fakat kredi ödemelerinde tutarın tamamını kuruşu kuruşuna ödemeniz gerekmektedir.
- Bankalarda Bulunan Mevcur Borç Tutarı: Kredi notu değerlendirilmesi yapılırken bir kişinin bankalarda olan toplam borç tutarı kredi puanı üzerinde önemli rol oynadığını belirtmek isteriz.
- Banka Hesaplarınızdaki Mevcut Varlık Durumu: Tüm bankalardaki bulunan paralarınızın miktarını ne kadar yüksek olursa, borç tutarınıza karşılık kıyaslama yapılır ve kredi notunuz üzerinde olumlu bir etken olarak yorumlanır.
- İlk Kredi Açılışı Etkileri: Başvuru yapmış olduğunuz kredi türüne bakılmaksızın, sizlere tanımlanan kredi tutarı kredi puanınızın düşmesine neden olacaktır. Çekmiş olduğunuz kredi hanenize borç olarak yazılacak ve banka sizlerin ödeme alışkanlıklarını takip edecektir. Yaklaşık olarak en az 6 ay ödemelerinizin düzenli olması sonucunda kredi notunuz tekrar yükselişe geçecektir.
- Toplam Borçlarınızın Kredi Oranı: Bankalardan çekmiş olduğumuz kredi puanımızı eksi yönde etkilerken, kredi kartı toplam borç ve ay sonu hesaplarımızın borçlarıda kullacağımız kredi limitini düşürmektedir.
- Kredi Notu Geçmişi: Kredi notunuzun geçmişi yaklaşık olarak 5 yıl üzerinden değerlendirilir. Bu süre zarfında yapacağınız düzenli ödemeler, kredi puanınızın yükselmesinde fayda sağlayacağı gibi, düzensiz ödemeler, yasal takip durumu yaşanmış ise kredi notunuzun düşmesinde büyük bir etken olacağını unutmayınız.
- Gecikmeye Düşen Hesap Ve Kredi Kartı: Bütün bankalar aynı sistem üzerinden devam etmektedir. Kredi notu oluşumu sizlerin kullanmış olduğunuz kredi kartı kredi ve ödeme alışkanlıkları ile oluşur. Fakat gecikmeye düşen kartlarınız veya hesaplarınız var ise Kredi kayıt büroları bunların tamamını rapor tutmaktadır.Örneğin; B bankasının kredi kartını kullanıyorum, bu ay ekstre dönem borcum yaklaşık 100 TL civarında, son ödeme tarihi geldiğinde dönem borcuna ödeme yapılmazsa her geçen gün için banka tarafından gecikme faizi yansır. Bunun yanı sıra ödeme yapmadığımız günler kredi notunuzun yükselmesine değil düşmesine neden olur.
- Kredi Kayıt Bürolarına Bildirim: Bütün bankalar müşterilerinin ödeme alışkanlıklarını geçikmeleri ve harcamaları ile raporları kredi kayıt bürosuna bildirmek ile sorumludur. Kredi kayıt büroları ise bu kayıtları uzun yıllar boyunca saklamaktadır. Kredi puanı sorgulama işlemi yapıldığında KKB üzerinden işlemler tamamlanıp gerekli dönüş sağlanmaktadır.
Kredi Notum Kaç Olmalı
Kredi başvurusu yapmadan önce kredi puanınızın kaç olduğunu bilmelisiniz. Sigortalı bir işte çalışmanız kredi kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Bankalara yapacağınız kredi başvurunda kredinizin onaylanma için kredi puanı gözden geçirilmektedir. Aşağıdaki tabloda sizler için hazırlamış olduğumuz En Riskli, Orta Riskli, Az Riskli, İyi ve Çok iyi puan durumu yer almaktadır. Kredi puan durumunuzu sorgulama işleminden sonra aşağıdaki tablo üzerinden değerlendirme yapabilirsiniz.
KREDİ NOT ARALIĞI | RİSK GRUBU | KREDİ ÇIKMA İHTİMALİ |
---|---|---|
1-699 | En Riskli | Çok Düşük |
700-1099 | Orta Riskli | Düşük |
1100-1499 | Az Riskli | Gelire Bağlı |
1500-1699 | İyi | Yüksek |
1700-1900 | Çok İyi | Çok Yüksek |
Konumuzu kısaca özetleyecek olursak kredi notunuzu yükseltmek için mevcut borç durumunuzun üzerine herhangi bir borçlanma yapmamak ve ödemlere özen göstermeniz gerekmektedir. Yukarıdaki açıklamış olduğumuz kredi botu faktörleri kredi notunun yaklaşık yüzde 90 gibi bir kısmını oluştururken yüzde 10 kısmı için herhangi bir açıklama bulunmuyor. Ayrıca En uygun Kredi Veren Bankalar adlı yazımız ilginizi çekebilir.
Kredi notum 800 ün altında nasıl kredi alabilirim başvuru yapsam kredi bana çıkar mı . Ayrıca kredi notu çok hızlı nasıl yükselte bilirim.
Merhabalar Hakn bey. Öncelikle sitemizi tercih edip bizlere aklınıza takılan soruları yönelttiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Kredi notunuzun 800 olduğunu belirtmişsiniz. Bu rakam Türkiye ortalaması altında olduğu için riski kabul edilecektir. Bu yüzden sizlere tavsiyem kredi kartı veya kredi ödemelerinizi daha düzenli yapmanız olacaktır. Bu sayade kredi notunuzun hızla yükseldiğiniz göreceksiniz.